Sevilla wint Europa League ten koste van Mourinho terwijl Montiel opnieuw een penalty shootout pakt

Vijf maanden na het scoren van de winnende penalty in de WK-finale, zette Gonzalo Montiel de beslissende strafschop voor Sevilla in de Europa League-finale woensdag om om de Roma van Jose Mourinho te verslaan.

Het leverde Sevilla een zevende titel op in de competitie.

De Argentijnse international stuurde Roma-gokeeper Rui Patrício de verkeerde kant op met zijn heroverde penalty om een 4-1 overwinning in de shootout te bezegelen nadat de wedstrijd 1-1 eindigde na verlenging in Boedapest, waar Mourinho zijn record van nooit verloren een finale in Europese competities.

"Ik heb vijf finales gewonnen en deze heb ik verloren, maar ik kom weer trots thuis", vertelde Mourinho aan Sky Sport Italy. “De jongens gaven alles.”

Gianluca Mancini en Roger Ibanez slaagden er niet in om vanaf de stip te bekeren voor Roma tegen Sevilla-doelman Yassine Bounou. Montiel miste zijn eerste poging, maar kreeg nog een kans nadat Patrício van zijn lijn was gekomen.

Sevilla heeft nog nooit een finale verloren die het heeft betwist in de Europa League of zijn voorloper, de UEFA Cup-het team won ook de competitie in 2006, '07, '14, '15, '16 en '20-en verzekerde zich van een plaats in de Champions League van volgend seizoen.

Op een bepaald moment dicht bij de degradatiezone in de Spaanse competitie en al uitgeschakeld in de Champions League, leek het een seizoen om te vergeten voor Sevilla. Maar het was duidelijk nog niet voorbij.

Een nieuwe coach, José Luis Mendilibar, kwam binnen en de zaken draaiden snel om.

"Ik ben blij hier te zijn, te hebben gewonnen voor de club, die het moeilijk had toen we hier aankwamen," zei Mendilibar. "We hebben iets goeds gedaan dat gevolgen kan hebben voor het welzijn van de club."

Voor de finale had Mourinho eigenlijk meer Europese titeloverwinningen dan Mendilibar in diezelfde competities in totaal had gespeeld. De carrière van de 62-jarige Mendilibar piekt sinds hij pas twee maanden geleden bij Sevilla kwam.

Terwijl de spelers van Sevilla op het veld vierden, bleef Mourinho kalm en feliciteerde hij de Spaanse club met de overwinning.

“We hebben een wedstrijd verloren, maar geen waardigheid. Ik ben nog nooit trotser naar huis gegaan dan vandaag, "zei Mourinho. “Geweldige wedstrijd, geweldige finale. Intens, levendig.”

Nadat hij zijn tweede medaille had ontvangen, deed Mourinho het uit en gaf het aan een jonge fan.

Paulo Dybala had Roma in de 35e minuut op voorsprong gezet bij Puskás Aréna in de Hongaarse hoofdstad. Mancini stuurde een steekpass voor Dybala, die met een laag linkervoetschot langs Bounou scoorde. De Argentijnse aanvaller was op tijd hersteld van een enkelblessure om fit te worden verklaard voor de finale.

Het was Dybala's vijfde doelpunt van de Europa League en 17e algemeen dit seizoen.

Sevilla kwam maar langzaam in de wedstrijd, maar Ivan Rakitić kwam dicht bij de gelijkmaker in de blessuretijd van de eerste helft met een lage drive vanaf 20 meter (yards) die op de paal stuiterde.

Mendilibar stuurde aan het begin van de tweede helft middenvelder Suso en aanvaller Erik Lamela, een voormalig Roma-speler, als wisselspelers om zijn team te verjongen.

Sevilla maakte 10 minuten in de tweede helft gelijk door Mancini's eigen doelpunt toen hij onder druk stond van Youssef En-Nesyri. Kapitein Jesús Navas stelde het doel op met een voorzet van rechts.

Navas, een 37-jarige veteraan, maakte deel uit van het team dat in 2006 de eerste Europa League-titel van Sevilla won.

"Als ze tegen ons scoorden, denk je dat het erg moeilijk zal zijn om tegen hen te scoren," zei Mendilibar. "" De gelijkmaker kwam snel in de tweede helft en gaf ons de kracht om verder te vechten om het spel te winnen."

Invaller Andrea Belotti slaagde er niet in om Bounou in een één-op-één te verslaan na de vrije trap van Lorenzo Pellegrini zeven minuten voor tijd. Suso had een langeafstandsschot gered door Patrício in de laatste seconden.

Sevilla hield de overhand in de verlenging, maar creëerde geen duidelijke scoringskans, en Roma-verdediger Chris Smalling kopte de bal aan het einde op de lat.

Mendilibar verving de voormalige Argentijnse coach Jorge Sampaoli in maart en werd dit seizoen de derde coach van Sevilla met het team slechts twee punten verwijderd van de degradatiezone van La Liga. Zijn opstelling heeft sindsdien slechts twee van de elf competitiewedstrijden verloren en staat nu één punt verwijderd van de zevende plaats in de laatste ronde dit weekend.